Nem véletlen, hogy sokan a Tihanyi-félszigetet Magyarország ékszerdobozának hívják – mi is! Neked mi jut eszedbe először Tihanyról az apátságon és a levendulán kívül?

Íme néhány csodálatos látnivaló, ami tökéletes úticél egy-egy tavaszi kirándulós hétvégére.

Barátlakások

Aktív Pontunktól, az Aquilo Hotel Panorámától és a tihanyi hajóállomástól csupán néhány kilométerre található, fél óra alatt megközelíthető. Ezeket a kézzel vájt sziklaüregeket egykor szerzetesek lakták, akiket I. András királyunk felesége hozott magával a Kijevi Nagyfejedelemségből 1050 körül. Nem messze található a Ciprián-forrás, egykoron a Tihanyi-félsziget egyetlen víznyerő helye, ahol enyhíthetik szomjukat a megpihenő túrázók.

Óvár

Ha már a Barátlakások közelében jársz, megéri pár percet kaptatni a Lóczy Lajos tanösvényt követve a másik irányba is, hiszen feljebb a Balaton-felvidék gyönyörű látképe tárul a szemünk elé Badacsonytól Alsóörsig, egyszerre láthatjuk a Balaton nyugati és keleti medencéjét. Mellesleg a szemfülesek Aktív Pontunk kikötőjét is felfedezhetik a magasból, ahonnan sétavitorlásaink indulnak – csak keressétek az óriási hullámtörőt!

Belső-tó körül

Ha hosszabb túrára vágytok, érdemes a Belső-tó környékét is felfedezni. Szerintünk az Aranyház utcától érdemes elkezdeni a sétát (a közelben van ingyenes parkoló és buszmegálló is). Innen könnyű sétával elérhető az Aranyház gejzírkúp Tihany falu lélegzetelállító panorámájával – ha figyelmesek vagytok, az odavezető úton észrevehetitek a fűben megbújó ürgéket, de napfürdőző szürkemarhákra is bukkanhattok. Megkerülve a Belső-tavat szőlőültetvények mellett fogtok elhaladni, majd egy pár perces emelkedő után felértek a Szélmarta sziklákhoz, ahonnan egyszerre gyönyörködhettek a Külső- és Belső-tó látványában.

Őrtorony-kilátó az Apáti-hegyen

A tavalyelőtt átadott kilátó legfelső szintje 360 fokos körpanorámát kínál az idelátogatónak:
beláthatjuk az egész Tihanyi-félszigetet, a déli part jelentős részét, gyakorlatilag mindent 20-30 kilométeren belül. Ha csendben sétáltok a közeli sziklapárkány felé, napos időben számos zöld gyíkot vehettek észre a köveken napozni – gyönyörű színes látványuk megér egy kis lopakodást!

Sajkodi műút

Ha követitek a sajkodi strand mellett futó aszfaltozott utat, úgy érezhetitek, mintha egy mesevilágba csöppentetek volna: egyik oldalról áthatolhatatlanul erdős meredek domboldal, másik oldalról a fák közül előbukkanó Balaton látványa ad a sétának egy különleges hangulatot. A kihelyezett táblákat elolvasva számtalan érdekességet megtudhattok a félsziget különleges élővilágáról, amit élőben láthattok is. Jégmadár, zümmögő bogarak, hívogató kis öblöcskék, több méter magas nádas – mindez a turistatömegek nélkül. Akár gyalogosan, akár kerékpárral fedezitek fel Tihanynak eme alig ismert szegletét, sokáig fogjátok még emlegetni az ismerősöknek!

Hívj most!
Térkép